فعالیت کارگروه
#پایش رسانه هادر سفر پمپئو به خاورمیانه
#پایش رسانه هادر سفر پمپئو به خاورمیانه
#چرایی(دلایل)
هدف پمپئو از سفر به منطقه چیست؟
_ايسنا : وزیر امورخارجه آمریکا مدعی شد که هدفش از سفر به خاورمیانه، تاکید بر تعهد واشنگتن به منطقه، شکست داعش و همچنین تعهد به مقابله با ایران است.
مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت: به خاورمیانه میروم تا این پیام روشن را به دوستان و شرکایمان ارسال کنم که آمریکا متعهد به منطقه، متعهد به شکست داعش و متعهد به مقابله با فعالیتهای بیثبات کننده ایران است.
_سایت خبری بازتاب :وزیر خارجه آمریکا که به دنبال تزلزل اعتماد منطقه ای به سیاست های کاخ سفید راهی خاورمیانه می شود، می گوید در این سفر می خواهد بگوید که استراتژی آنها هیچ تغییری نکرده و تنها تاکتیک ها عوض شده اند.
_صدای امریکا
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد که هدف دولت آمریکا و متحدان آن این است که رژیم جمهوری اسلامی را وادار کنند رفتار خود را تغییر دهد و مانند یک کشور عادی در جهان رفتار کند.
خبرگزاری صداوسیما:
سفر دورهای پمپئو به خاورمیانه
ظاهرا هدف اصلی این سفر جلوگیری از استمرار اختلافات بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و کنترل پیامدهای آن بر سیاستهای منطقه ای آمریکا است.
#چگونگی
پومپئو به دعوت ژنرال سیسی، رییسجمهوری مصر که جایگزین مرسی، رییسجمهور تحت حمایت اخوانالمسلمین شده، به مصر سفر کرد.
#روند
سفر منطقهای و فشرده مابک پمپئو ویر خارجه آمریکا به خاورمیانه که با دیدار از اردن آغاز گردید در کانون توجه رسانهها قرار گرفته است. در این سفر پمپئو که برای در میان گذاشتن و یا به عبارتی دیکته کردن آخرین سیاستهای مورد نظر واشنگتن به کشورهای عربی منطقه صورت گرفته وی علاوه بر اردن از کشورهای مصر، امارات متحده عربی، بحرین، عمان، کویت، قطر و عربستان سعودی بازدید می کند. بطور حتم این سفر از حیث مقطع زمانی انجام آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برخی از مهمترین پروندههای منطقهای غرب آسیا من الجمله بحران سوریه، مسئله صلح افغانستان، تشکیل دولت در لبنان، مسئله فلسطین و عادی سازی روند مناسبات اعراب و اسرائیل روند پرشتابی به خود گرفته و بیشتر بازیگران منطقهای و بین المللی رقیب در این عرصهها با توجه به منافع و استراتژیهای سیاست خارجی و با در نظر داشتن بلوکبندیهای موجود صحنه تحولات غرب آسیا در حال تلاش برای حداکثر تأثیرگذاری بر روند تحولات میباشند. در این مورد بخصوص می توان به تشدید روند گفتگوهای صلح افغانستان، بازیابی جایگاه منطقهای و بین المللی دمشق و سیاستگذاری جدید واشنگتن برای تغییر آرایش نیروهای نظامی خود سوریه و همچنین بر روی پرده آمدن ارتباطات گسترده و پنهانی تلآویو با پایتختهای عربی اشاره کرد.
#پیامدها(بازتاب رسانه ای)
_دویچه وله فارسی:
مایک پمپئو: زمان عقب راندن نیروهای ایرانی از خاورمیانه فرا رسیده است .
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده که به خاورمیانه سفر کرده، در قاهره اعلام کرد که «آمریکا برای کاهش نفوذ تهران و بیرون راندن نیروهای ایرانی از سوریه همه تلاش خود را به کار میگیرد».
_ خبرگزاری فرانسه :
، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، در جدیدترین اظهارنظر خود تاکید کرده است که «زمان عقب راندن نیروهای ایرانی از منطقه خاورمیانه فرا رسیده تا بدین ترتیب امنیت منطقه برقرار و منافع کشورهای متحد منطقه نیز تامین شود».
_بی بی سی :
(در موضع war by proxy )
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به اظهارات اخیر همتای آمریکاییاش در توییتر نوشت که بر اساس تورات، پاشاهان ایرانی یهودیان را از بردگی و نسلکشی نجات دادهاند.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا گفته بود به عقیده او این امکان وجود دارد که دونالد ترامپ از سوی خدا فرستاده شده باشد تا اسرائیل را از شر ایران نجات بدهد.
_العالم
وزیر خارجه ایران در توئیتی ضمن مخالفت با ادعای همتای آمریکایی خود درباره نجات قوم یهود توسط ترامپ، تاکید کرد که این پادشاهان ایران باستان بودند که یهودیان را از نسلکشی و اسارت رهانیدند.
_سایت خبری بازتاب
” مانیفست خاورمیانه ای پمپئو”
پومپئو گفت: «دوران شرمساری خودخواسته آمریکا به سر آمده است.» پومپئو، نماینده سابق که در سال ۲۰۱۰ با موج تی پارتی وارد عالم سیاست شد، در نظر بسیاری یک تور معذرت خواهی بابت عملکرد اوباما در خاورمیانه به راه انداخته است.
_دانیل لاریسون از نشریه آمریکن کنسرواتیو :
«اگر سخنرانی ده سال پیش اوباما در قاهره، تلاشی ناموفق برای شناسایی ناکامی سیاست خارجی آمریکا در منطقه بود، سخنرانی پومپئو پاسخی بود به تمام منتقدان سیاست خارجی آمریکا.» خود پومپئو تردیدی باقی نگذاشت که آمریکا را کشوری خوش نیت و دارای وظیفهای مشروع میداند: «این حقیقتی است که در این قسمت از جهان، چندان درباره آن صحبت نمیشود اما من مردی نظامی و آموزشدیده هستم و بیپرده آن را مطرح میکنم، آمریکا نیرویی خوب است که تا ابد در خاورمیانه میماند. تمام»
الوقت:
امیرنشینان عربی حاشیه خلیج فارس که طی نیم قرن گذشته به دلایل داخلی و خارجی از جمله نداشتن مشروعیت دموکراتیک، ترس از وقوع کودتا، انقلابات مردمی یا هجوم دولتهای بزرگتر عربی، وجود حمایتهای نظامی و سیاسی آمریکا را برای تداوم حکمرانی خود لازم دیدهاند، اکنون در پی استراتژی جدید واشنگتن در دوران ترامپ و اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و افغانستان با نگرانی به آینده تحولات منطقه مینگرند.
_خبرگزاری صداوسیما:
طبیعتا مهمترین مقدمه ائتلاف نظامی بین کشورهای عربی، وحدت و انسجام سیاسی است.
اما پرسشی که مطرح میشود این است که وزیر خارجه آمریکا چگونه میتواند اختلافات بین کشورهای حاشیه خلیج فارس را از بین ببرد در حالی که دولت ترامپ مهمترین عامل فروپاشی ائتلافهای بین المللی است.
_خانه ملت:
در یک نمای کلی و با توجه به رخدادها و تحولات چند ماه اخیر منطقه مانند خروج آمریکا از برجام، ماجرای قتل جمال خاشقچی و بحران دامنه دار پس از آن برای سران سعودی، تصمیم ایالات متحده برای خروج کامل نیروهایش از سوریه و موضوع کمی قدیمی تر اما همچنان مهم و سرنوشت ساز اختلاف میان قطر و عربستان سعودی، این سفر را باید تلاش واشنگتن برای سروسامان دادن به سیاست خارجی از هم گسیخته ی خود درباره ی خاورمیانه و قوت قلب دادن به هم پیمانان نگران اش دانست.
_الحیات
به نظر میرسد سفر هیل به بیروت به عنوان سومین مرد وزارت خارجه آمریکا که قرار است برای چند روز ادامه داشته باشد، هماهنگ با سفر مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا به منطقه و تلاشی برای فراهم کردن مقدمات برگزاری نشست سران جهان در لهستان در روزهای ۱۳ و ۱۴ فوریه با موضوع “مقابله با نفوذ تهران در منطقه” انجام میشود.
#نتیجه گیری
با توجه به مسائلی که در بالا بدان ها اشاره شد می توان اهداف کلی این سفر را این گونه بیان کرد:
احیای شورای همکاری خلیج فارس و مدیریت بحران سعودی-قطر، شفاف سازی سیاست های خاورمیانه ای آمریکا به ویژه خروج این کشور از سوریه، تضمین امنیت رژیم صهیونیستی در صورت تخلیه ی نیروهای آمریکایی از سوریه و در نهایت دمیدن بر طبل کهنه و رنگ باخته ی ایران هراسی و ایجاد یک جبهه ی یکپارچه ی عربی-عبری در برابر جمهوری اسلامی ایران.
# سارا میرقاسمی
#کارگروه پایش محتوایی رسانه ها وفضای مجازی بارویکرد سوادرسانه ای
#انجمن سوادرسانه ای